Η κατασκευή του τζακιού είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την
επίτευξη της μέγιστης θερμικής του απόδοσης. Η επιλογή της εστία
αποτελεί πρώτιστο μέλημά μας. Η εστία από πυρότουβλο αποδίδει 10 - 15%, με
μαντέμι 15 - 25% ενώ το ενεργειακό τζάκι έχει απόδοση 60 - 85%.
Επίσης σημαντική είναι και η επιλογή του τύπου της καμινάδας.
Προτιμάτε καμινάδα με μόνωση έτσι ώστε να αποφύγετε την υγροποίηση
του καπνού λόγω της διαφορά της θερμοκρασίας του σε σχέση με την
ατμόσφαιρα που έχει σαν αποτέλεσμα την φραγή της καμινάδας και τη
δυσκολία του τζακιού να "τραβάει" καλύτερα.
Ο καθαρισμός της καμινάδα επιβάλλεται τουλάχιστον μια φορά κάθε
δύο χρόνια, ενώ συνίσταται ο καθαρισμός αυτός να γίνεται συχνότερα
(κάθε χρόνο) όταν χρησιμοποιείτε ξύλα που παράγουν πολύ καπνό (π.χ.
πεύκο) ή ψήνουμε. Καλέστε ειδικό για να ελέγξει την καλή κατάσταση του
τζακιού και της καμινάδας ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις.
Χρησιμοποιήστε προστατευτικό κάλυμμα στη εστία για τις σπίθες
έτσι ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες συνέπειες στο εσωτερικό του σπιτιού
σας.
Διαβάστε τις οδηγίες χρήσης που παρέχονται από τους κατασκευαστές
για τα ενεργειακά τζάκια και σόμπες για να έχετε καλύτερα
αποτελέσματα.
Μην ρίχνεται στην φωτιά πλαστικά, χαρτιά, ξύλα εμποτισμένα με
λαδομπογιές (π.χ. έπιπλα, κουφώματα και πόρτες) ή άλλες χημικές ουσίες
(π.χ. παλέτες). Δημιουργείτε φραγή της καμινάδας ενώ παράλληλα αυξάνετε
κατακόρυφα τους ρύπους στην ατμόσφαιρα.
Αποφύγετε να καίτε συνεχόμενα ξύλα που κάνουν πολύ καπνό.
Μην αφήνετε ΠΟΤΕ αναμμένο το τζάκι ή τη σόμπα όταν φεύγετε από τον
χώρο.
Προτιμήστε τα φυσικά προσανάμματα (π.χ. δαδιά,
σκλήθρες* και μικρά κλαδάκια) αποφεύγοντας τη χρήση των
χημικών προσαναμμάτων ή αυτών που κατασκευάζονται από παράγωγα
πετρελαίου.
Αποφύγετε το συχνό ψήσιμο στο τζάκι κυρίως με ψητά που περιέχουν
πολύ λίπος (π.χ. χοιρινό. λουκάνικα) αφού το λίπος συσσωρεύετε στα
τοιχώματα κυρίως της καμινάδας και έχει σαν αποτέλεσμα τη φραγή της
και το δυσκολότερο καθαρισμό της.
Προσέχουμε να χρησιμοποιούμε τα καυσόξυλα σωστά. Τα καυσόξυλα τα
κατατάσσουμε σε 2 βασικές κατηγορίες, στα μαλακά (π.χ. πεύκο, οξιά) και
τα σκληρά (πουρνάρι, δρυς, ελιά). Για να αποδώσει το τζάκι ή η σόμπα σας
τα μέγιστα ανεξαρτήτου εάν αυτό είναι ενεργειακό ή συμβατικό, θα
πρέπει να χρησιμοποιείτε συνδυασμό ξύλων με τη σωστή σειρά.