g_a

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΚΑΙ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ ΤΟΥ ΤΖΑΚΙΟΥ

συντήρηση τζακιού

Η κατασκευή του τζακιού είναι ο σημαντικότερος παράγοντας για την επίτευξη της μέγιστης θερμικής του απόδοσης. Η επιλογή της εστία αποτελεί πρώτιστο μέλημά μας. Η εστία από πυρότουβλο αποδίδει 10 - 15%, με μαντέμι 15 - 25% ενώ το ενεργειακό τζάκι έχει απόδοση 60 - 85%.

Επίσης σημαντική είναι και η επιλογή του τύπου της καμινάδας. Προτιμάτε καμινάδα με μόνωση έτσι ώστε να αποφύγετε την υγροποίηση του καπνού λόγω της διαφορά της θερμοκρασίας του σε σχέση με την ατμόσφαιρα που έχει σαν αποτέλεσμα την φραγή της καμινάδας και τη δυσκολία του τζακιού να "τραβάει" καλύτερα.

Ο καθαρισμός της καμινάδα επιβάλλεται τουλάχιστον μια φορά κάθε δύο χρόνια, ενώ συνίσταται ο καθαρισμός αυτός να γίνεται συχνότερα (κάθε χρόνο) όταν χρησιμοποιείτε ξύλα που παράγουν πολύ καπνό (π.χ. πεύκο) ή ψήνουμε. Καλέστε ειδικό για να ελέγξει την καλή κατάσταση του τζακιού και της καμινάδας ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες καταστάσεις.

Χρησιμοποιήστε προστατευτικό κάλυμμα στη εστία για τις σπίθες έτσι ώστε να αποφύγετε δυσάρεστες συνέπειες στο εσωτερικό του σπιτιού σας.

Διαβάστε τις οδηγίες χρήσης που παρέχονται από τους κατασκευαστές για τα ενεργειακά τζάκια και σόμπες για να έχετε καλύτερα αποτελέσματα.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΤΩΝ ΚΑΥΣΟΞΥΛΩΝ

χρήση καυσόξυλων

Μην ρίχνεται στην φωτιά πλαστικά, χαρτιά, ξύλα εμποτισμένα με λαδομπογιές (π.χ. έπιπλα, κουφώματα και πόρτες) ή άλλες χημικές ουσίες (π.χ. παλέτες). Δημιουργείτε φραγή της καμινάδας ενώ παράλληλα αυξάνετε κατακόρυφα τους ρύπους στην ατμόσφαιρα.

Αποφύγετε να καίτε συνεχόμενα ξύλα που κάνουν πολύ καπνό.

Μην αφήνετε ΠΟΤΕ αναμμένο το τζάκι ή τη σόμπα όταν φεύγετε από τον χώρο.

Προτιμήστε τα φυσικά προσανάμματα (π.χ. δαδιά, σκλήθρες* και μικρά κλαδάκια) αποφεύγοντας τη χρήση των χημικών προσαναμμάτων ή αυτών που κατασκευάζονται από παράγωγα πετρελαίου.

Αποφύγετε το συχνό ψήσιμο στο τζάκι κυρίως με ψητά που περιέχουν πολύ λίπος (π.χ. χοιρινό. λουκάνικα) αφού το λίπος συσσωρεύετε στα τοιχώματα κυρίως της καμινάδας και έχει σαν αποτέλεσμα τη φραγή της και το δυσκολότερο καθαρισμό της.

Προσέχουμε να χρησιμοποιούμε τα καυσόξυλα σωστά. Τα καυσόξυλα τα κατατάσσουμε σε 2 βασικές κατηγορίες, στα μαλακά (π.χ. πεύκο, οξιά) και τα σκληρά (πουρνάρι, δρυς, ελιά). Για να αποδώσει το τζάκι ή η σόμπα σας τα μέγιστα ανεξαρτήτου εάν αυτό είναι ενεργειακό ή συμβατικό, θα πρέπει να χρησιμοποιείτε συνδυασμό ξύλων με τη σωστή σειρά.


Το άναμμα και η σειρά με την οποία χρησιμοποιούμε τα καυσόξυλα η εξής:

- Πρώτα τοποθετούμε το προσάναμμα μας βάζοντας ένα με δύο κομματάκια δαδιού ή σκλήθρων.

- Από πάνω τοποθετούμε μερικά μικρά κλαδάκια.

- Μετά βάζουμε πάνω ένα με δύο μαλακά ξύλα έτσι ώστε να ανάψει και να σταθεροποιηθεί η φωτιά. Προσέχουμε να υπάρχουν κενά μεταξύ των ξύλων, να περνάει άνετα ο αέρας ανάμεσά τους για να ανάψουν γρήγορα και να μη δημιουργηθεί πολύς καπνός.

- Αφού συμβεί αυτό και ανέβει η θερμοκρασία του τζακιού ή της σόμπας, τοποθετούμε ένα-ένα τα σκληρά ξύλα.

- Τέλος όταν επιτευχθεί η επιθυμητή θερμοκρασία στο χώρο, τοποθετούμε ένα μεγάλο ξύλο (πουρνάρι, κορμό ή ρίζα ελιάς) να σιγοκαίει έτσι ώστε να διατηρήσουμε τη θερμοκρασία στο χώρο.

- Δεν ξεχνάμε να τοποθετούμε το επόμενο ξύλο δίπλα στη φωτιά έτσι ώστε να αποκτήσει την απαραίτητη θερμοκρασία και να μη μας δυσκολέψει στο άναμμα.
_________________________________
* σκλήθρες: ονομάζουμε τα υπολείμματα (μικρά κομματάκια) που περισσεύουν κατά το κόψιμο ή το σχίσιμο των ξύλων.



ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΓΟΡΑ ΚΑΙ ΑΠΟΘΗΚΕΥΣΗ ΤΩΝ ΚΑΥΣΟΞΥΛΩΝ

αποθήκευση καυσόξυλωνΠρομηθευτείτε καυσόξυλα νωρίς. Η καλύτερη εποχή για την προμήθειά τους είναι η περίοδος του καλοκαιριού και μέχρι τα μέσα του φθινοπώρου αφού τότε θα λάβουμε ξύλα με πολύ χαμηλά ποσοστά υγρασίας ενώ παράλληλα θα πετύχουμε και καλύτερες τιμές.

Αποθηκεύουμε σωστά τα καυσόξυλά μας, σε χώρους που αερίζονται επαρκώς και προστατεύονται από τη βροχή και την υγρασία (π.χ. αποθήκες ή υπόστεγα).

Φροντίστε τα ξύλα να στοιβάζονται αραιά έτσι ώστε να περνάει ο αέρα ανάμεσά τους για να αποβάλλουν την υγρασία που τυχόν υπάρχει για να αποφευχθεί η παραγωγή μυκήτων και το μούχλιασμα.

Προτιμήστε ελληνικά καυσόξυλα καθώς τα εισαγωγής έχουν περισσότερη υγρασία σε σχέση με τα εγχώρια. Τα ξύλα τα οποία εισάγονται στην Ελλάδα προέρχονται συνήθως από βορειότερες γειτονικές χώρες (π.χ. Βουλγαρία, Αλβανία κ.ο.κ.).

footer bg
©2013 Designed by KasteL
Top